PREDAVANJA I VJEŽBE RANOG OTKRIVANJA RAKA DOJKE PO PROGRAMU „CORPUS MYSTICUM“

PREDAVANJA I VJEŽBE RANOG OTKRIVANJA RAKA DOJKE PO PROGRAMU „CORPUS MYSTICUM“

Podijeli objavu

U sklopu priprema za Sajam zdravlja, Liga protiv raka Vinkovci je 19.04.2017. za članice i članove Kluba Mladih Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci organizirala predavanja i vježbe po programu ¨CORPUS MYSTICUM – SVIJEST O GRUDIMA / SAMOPREGLED DOJKE¨ koje su održali Sanja Gali, dr.med., specijalistica epidemiologije, i doc.dr.sc. Dražen Švagelj, specijalist patologije.

Rak dojke je najčešći oblik malignih oboljenja i s udjelom od 26 % najčešći uzrok smrtnosti među zloćudnim bolestima ženske populacije u Hrvatskoj. Nastaje kada normalne stanice dojke počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo, te zloćudne stanice mogu ući u limfne ili krvne žile i kao presadnice ili metastaze proširiti bolest u druge dijelove tijela.

Potrebno je 5 do 8 godina da tumor naraste do promjera od 1 cm i tek tada se može palpacijom klinički otkriti. Čimbenici rizika su: prva menstruacija prije 12. godine, posljednja menstruacija (menopauza) nakon 50. godine, nerotkinje, prvorotke iznad 30. godine života, dob – najčešće između 55. i 70. godine života, rak jedne dojke (rak druge dojke u 6 % žena), pozitivna obiteljska anamneza, hormonska nadomjesna terapija – dugotrajna primjena estrogena. Klinička slika raka dojke je: bezbolni čvor u dojci, rijetko bolan, iscjedak iz bradavice (sukrvav ili krvav), uvlačenje bradavice koja se fiksirala i ne može se izvući, ograničena uvučenost kože na dojci, pojava vrijeda i krasta na koži dojke (iznad raka), povećani limfni čvorovi u pazuhu, bolovi u leđima ili patološki prijelomi kosti (frakture) zbog presadnica (metastaza).

Detekcija i dijagnostika raka dojke u ranoj fazi bolesti (lokalizirani tumor veličine do 2 cm) omogućuje pravovremeni tretman, manju vjerojatnost širenja malignog procesa na druge organe, te manju stopu smrtnosti.

Cilj programa «Corpus Mysticum» je edukacija, prevencija i rano otkrivanje rizičnih skupina i raka dojke u ženskoj populaciji, iako su po statistikama i muškarci zastupljeni s 1% u ukupnom broju oboljelih od raka dojke. Provođenje redovitog i pravilnog samopregleda povećava vjerojatnost rane detekcije i uspješnijeg tretmana raka dojke, jer 90% karcinoma bolesnice same otkriju.

Samopregled dojke se treba provoditi svaki mjesec između 5. i 10. dana ciklusa, brojeći od 1. dana menstruacije, počevši ulaskom u pubertet, svaki mjesec, pa i za vrijeme trudnoće. Na taj način se upoznaju osobine normalnog tkiva dojke i lakše uočavaju promjene koje bi mogle ukazivati na novotvorinu, kao što su kvržice, zadebljanja u dojci, promjene na koži (udubljenje, otvrdnuće, boranje), iscjedak iz bradavice, naboranost, uvlačenje bradavice, udubljenja, nesimetrično i ubrzano povećanje jedne dojke.

Liga protiv raka Vinkovci i Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci već trinaest godina u nizu organiziraju predavanja i vježbe vizualnog i manualnog pregleda strukture i izgleda dojke na silikonskim modelima u tjednu uoči Sajma zdravlja kako bi polaznici programa stečena znanja primijenili na ovoj manifestaciji koju tijekom vikenda posjeti gotovo 10.000 ljudi.