Vijesti PREDAVANJA I VJEŽBE RANOG OTKRIVANJA RAKA DOJKE PO PROGRAMU „CORPUS MYSTICUM“

PREDAVANJA I VJEŽBE RANOG OTKRIVANJA RAKA DOJKE PO PROGRAMU „CORPUS MYSTICUM“

Podijeli objavu
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U sklopu priprema za Sajam zdravlja, Liga protiv raka Vinkovci je 19.04.2017. za članice i članove Kluba Mladih Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci organizirala predavanja i vježbe po programu ¨CORPUS MYSTICUM – SVIJEST O GRUDIMA / SAMOPREGLED DOJKE¨ koje su održali Sanja Gali, dr.med., specijalistica epidemiologije, i doc.dr.sc. Dražen Švagelj, specijalist patologije.

Rak dojke je najčešći oblik malignih oboljenja i s udjelom od 26 % najčešći uzrok smrtnosti među zloćudnim bolestima ženske populacije u Hrvatskoj. Nastaje kada normalne stanice dojke počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo, te zloćudne stanice mogu ući u limfne ili krvne žile i kao presadnice ili metastaze proširiti bolest u druge dijelove tijela.

Potrebno je 5 do 8 godina da tumor naraste do promjera od 1 cm i tek tada se može palpacijom klinički otkriti. Čimbenici rizika su: prva menstruacija prije 12. godine, posljednja menstruacija (menopauza) nakon 50. godine, nerotkinje, prvorotke iznad 30. godine života, dob – najčešće između 55. i 70. godine života, rak jedne dojke (rak druge dojke u 6 % žena), pozitivna obiteljska anamneza, hormonska nadomjesna terapija – dugotrajna primjena estrogena. Klinička slika raka dojke je: bezbolni čvor u dojci, rijetko bolan, iscjedak iz bradavice (sukrvav ili krvav), uvlačenje bradavice koja se fiksirala i ne može se izvući, ograničena uvučenost kože na dojci, pojava vrijeda i krasta na koži dojke (iznad raka), povećani limfni čvorovi u pazuhu, bolovi u leđima ili patološki prijelomi kosti (frakture) zbog presadnica (metastaza).

Detekcija i dijagnostika raka dojke u ranoj fazi bolesti (lokalizirani tumor veličine do 2 cm) omogućuje pravovremeni tretman, manju vjerojatnost širenja malignog procesa na druge organe, te manju stopu smrtnosti.

Cilj programa «Corpus Mysticum» je edukacija, prevencija i rano otkrivanje rizičnih skupina i raka dojke u ženskoj populaciji, iako su po statistikama i muškarci zastupljeni s 1% u ukupnom broju oboljelih od raka dojke. Provođenje redovitog i pravilnog samopregleda povećava vjerojatnost rane detekcije i uspješnijeg tretmana raka dojke, jer 90% karcinoma bolesnice same otkriju.

Samopregled dojke se treba provoditi svaki mjesec između 5. i 10. dana ciklusa, brojeći od 1. dana menstruacije, počevši ulaskom u pubertet, svaki mjesec, pa i za vrijeme trudnoće. Na taj način se upoznaju osobine normalnog tkiva dojke i lakše uočavaju promjene koje bi mogle ukazivati na novotvorinu, kao što su kvržice, zadebljanja u dojci, promjene na koži (udubljenje, otvrdnuće, boranje), iscjedak iz bradavice, naboranost, uvlačenje bradavice, udubljenja, nesimetrično i ubrzano povećanje jedne dojke.

Liga protiv raka Vinkovci i Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci već trinaest godina u nizu organiziraju predavanja i vježbe vizualnog i manualnog pregleda strukture i izgleda dojke na silikonskim modelima u tjednu uoči Sajma zdravlja kako bi polaznici programa stečena znanja primijenili na ovoj manifestaciji koju tijekom vikenda posjeti gotovo 10.000 ljudi.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.