Vijesti Projekt STEM u vukovarskim osnovnim školama

Projekt STEM u vukovarskim osnovnim školama

Podijeli objavu
FOTO: Vedran Vuleta
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava primio je u svom uredu Nenada Bakića, posebnog savjetnika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović za digitalnu transformaciju i STEM, a tema razgovora bila je početak projekta STEM u vukovarskim školama.

Naime, učenici 6-ih razreda vukovarskih osnovnih škola prvi će u Hrvatskoj početi provoditi projekt STEM, rečeno je u izjavama za medije nakon završetka razgovora, a dogovoren je i nastavak suradnje.

STEM je engleska kratica za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku koja je postala jezgra kurikuluma u svim naprednijim državama svijeta, a u tim su područjima najtraženija i najplaćenija zanimanja današnjice, dok znanja i kompetencije iz STEM područja ulaze u sva druga.

Bakić kaže da mu je drago jer su škole i gradska uprava spremni na suradnju te da vjeruje kako će ju podići na još veću razinu. – Ideja je da u Vukovaru napravimo pilot-projekt uz donaciju svih potrebnih micro:bitova i besplatnu edukaciju za nastavnike. To će radikalno unaprijediti nastavu iz STEM zanimanja, ali i općenito digitalnu kreativnost i pismenost. Ono što vidimo je utjecaj na širu društvenu zajednicu kroz kvalitetnu edukaciju u STEM području. Želimo da u mjestima u kojima imamo puno iseljavanja da roditelji vide kako njihova djeca mogu biti ravnopravni građani građani 21. stoljeća te da će na taj način ostati u gradovima u kojima im se ta edukacija pruža, a to će u konačnici biti jedan od faktora zaustavljanja iseljavanja – rekao je Bakić.

Prema njegovim riječima danas naglasak u edukaciji više nije u prikupljanju znanja, nego vještina i karakternih osobina poput vještina komunikacije, kritičkog razmišljanja i učenja, a ono što je najvažnije za edukaciju je stvarati otvoren duh i čvrst karakter čemu edukacija u STEM područjima snažno pridonosi.

– Dosadašnji sustav i koncept školovanja polako postaje dio prošlosti, a naše je okruženje sve više ispunjeno modernom tehnologijom. Sve više u naše okruženje ulaze stvari za koje je potrebno znanje kako bi ih mogli razumjeti, koristiti i proizvoditi, tako da edukacija mora ići u korak s vremenom. Znanja iz područja STEM potrebna su kako bi naše najmlađe naučili da se snalaze u modernom svijetu te da ne budu puki korisnici određenih uređaja.

Ukoliko naša djeca ne budu razumjela i učila o modernoj tehnologiji neće moći konkurirati na tržištu rada. Ne bi bilo dobro da postanu samo aktivna radna snaga u fizičkom smislu. Nasuprot tome, moramo ih obrazovati da u potpunosti razumiju tehnologiju – kazao je Penava ističući kako se radi o novoj pismenosti i to u smislu komunikacije upravljanja novim tehnologijama.

IZVOR: HRV.HR

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.