Kultura Predstava ”Čaj za dvije” retkovačkog kazališta predstavljat će Vukovarsko-srijemsku županiju na državnom...

Predstava ”Čaj za dvije” retkovačkog kazališta predstavljat će Vukovarsko-srijemsku županiju na državnom festivalu kazališnih amatera

Podijeli objavu
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U Županji je proteklog vikenda održana 14. Smotra kazališnih amatera Vukovarsko-srijemske županije na kojoj je sudjelovalo pet kazališnih skupina odigravši šest predstava. U konkurenciji su se natjecali: GAK Županja, Kazalište Talija Županja, Kazalište „Mika Živković“ – Retkovci, Mrak teatar Županja i Hrvatski dom Vukovar, Scena Martin.

Selektorica za državni 57. Festival hrvatskih kazališnih amatera Gordana Ostović, dramatičarka i kazališna kritičarka izabrala je predstavu Čaj za dvije Kazališta „Mika Živković“ iz Retkovaca autora Tone Partljiča, a u režiji Marka Sabljakovića koja će ujedno  predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na državnom festivalu kazališnih amatera.

U svom izvješću selektorica je istaknula: – Čaj za dvije duhovita je i topla predstava jednostavne strukture i vrlo plastičnih likova u čijim sudbinama prepoznajemo mnoge životne situacije. Radnja je smještena u starački dom gdje zajedničku sobu privremeno dijele jedna  priprosta seljanka i jedna bivša glumica, prvakinja kazališta.

Njihove kulturološke različitosti i navike izvor su brojnih duhovitih situacija ispod čega se nazire priča o taštini, odbačenosti, ali i prijateljstvu te potrebi da se ne predaš letargiji života. Predstavu nose dvije sjajne glumice Marija Mrvičin i Katica Štefančić, a redatelj Marko Sabljaković pobrinuo se da suigra bude dinamična, da to postigne i svjetlom i zvukom.

Tu su pomogli i ostali glumci; šarmantni Đuro Perković – ostarjeli udvarač, Anica Prošenski – energična medicinska sestra, Antun Brajković –  babin sin i Zdravko Šinjori – don Ante, koji otvaraju još neke dimenzije teksta kao što je pitanje manipuliranja ostavštinom i političkim izborima.

Predstava koja osvaja neposrednošću igre i u svojoj dorađenosti zaslužuje biti na 57. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera.

Ponosni smo što ćemo imati prilike ponovno na državnom festivalu pokazati da smo opravdano i zasluženo svojim kazališnim uprizorenjima dosegli sam vrh kazališnog amaterizma. Svaka predstava novi je izazov za mene kao redatelja, ali i za glumce. Čaj za dvije iznimno je duhovita predstava koju publika jednostavno obožava gledati, a posebno želim istaknuti i odlične kritike na ovogodišnjoj smotri koje je selektorica uputila našoj predstavi Pastorak.

Veseli me što odlazimo na državni festival s predstavom koja odiše kvalitetom u svojoj redateljskoj koncepciji, sjajnim glumačkim ostvarenjima i tekstom koji vješto isprepliće publici tako bliske životne sudbine i likove, kazao je Marko Sabljaković, redatelj predstave.

Osim predstave Čaj za dvije retkovački su kazalištarci u konkurenciji odigrali i predstavu Pastorak autora Josipa Eugena Tomića u režiji i prilagodbi Marka Sabljakovića koju je selektorica također izvrsno ocijenila, ali su pri odabiru ipak presudile nijanse.

57. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera u organizaciji Hrvatskog sabora kulture bit će održano u Pazinu, od 12. do 14. svibnja i u Vodicama, od 26. do 28. svibnja 2017.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.