Dječji kutak Dječji vrtić Medenjak: Važnost čitanja djeci

Dječji vrtić Medenjak: Važnost čitanja djeci

Podijeli objavu
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Sjećanje na trenutke iz djetinjstva kada bi nam draga osoba čitala priče, slikovnice sigurno kod svakoga probudi osjećaje topline, nježnosti i sjete.

Zbog toga je važno da i današnja djeca, koja su sve više usmjeravaju na računala, osjete iste takve osjećaje. Knjiga je poput jedne vrste igračke i zato trebamo djeci omogućiti da se “igraju“ s njom.

Zašto je važno čitati djeci?

 • čitanjem roditelj postaje povezaniji sa svojim djetetom
 • kroz knjige potičemo dječji emocionalni razvoj, a isto tako i kognitivni razvoj- mogućnost spoznavanja i povezivanja činjenica
 • čitanjem potičemo razvoj dječjeg govora
 • čitanjem se potiče djetetovo zaključivanje, također potiče se spoznaja i razumijevanje vlastitih i tuđih osjećaja
 • čitanjem potičemo djetetovu kreativnost
 • čitajući djetetu pripremamo ga za samostalno čitanje

Kada je najbolje vrijeme za čitanje?

Kako bi čitanje postalo navika važno je unaprijed odrediti dnevni ili tjedni raspored za čitanje i pokušati se držati zamišljenog plana.

Najpogodniji trenutci za čitanje su oni u kojima odrasla osoba i dijete imaju dovoljno vremena da se mogu opušteno posvetiti knjizi, ali naravno, važno je i uživanje u toj zajedničkoj aktivnosti. Kod većine roditelja to su obično večernji sati kada se u potpunosti mogu posvetiti djetetu nakon obavljenih dnevnih aktivnosti. Ali to može biti i slobodno popodne, na izletu, na plaži, u parku, u automobilu.

Kako čitati djetetu?

 • prije čitanja otklonite sve što vas iz okoline može ometati, udobno se smjestite, a dijete nek vam bude u krilu kako bi osjetilo bliskost
 • kako bi čitali s više živosti i kako bi mogli uključiti i dijete najbolje da knjigu najprije pročitate sami
 • ponekad dajte djetetu da samo izabere slikovnicu koju želi slušati i ukoliko zaželi ju slušati više puta, omogućite mu to, to znači da ju želi zapamtiti
 • nemojte se zamarati brojem pročitanih stranica, s vremenom će se taj broj povećati
 • čitajte polako kako bi dijete moglo pratiti i zapamtiti pročitano
 • dijete će htjeti dirati, hvatati slikovnicu jer tako upoznaje svijet oko sebe- omogućite mu to

2

 • pokazujte ono o čemu govorite, opisujte ono što je na slikama, uključite dijete u priču postavljajući mu pitanja, nek oponaša zvukove iz priče
 • treba voditi brigu o duljini priče i djetetovim godinama, što je dijete mlađe to priča treba biti kraća jer im pažnja kratkotrajna
 • čitanje ne treba trajati predugo kako bi se dijete uskoro ponovo poželjelo da mu čitate

Što čitati djetetu?

Slikovnica je prva djetetova knjiga i ona će mu dugo biti najdraža. Nisu sve slikovnice prikladne za svako dijete. Odrastanjem djeteta i slikovnica se treba mijenjati.

Mlađem djeteu potrebna je slikovnica u kojoj ima puno slika i malo teksta zbog toga što mlađa djeca informacije stječu gledajući slike dok starijoj djeci tekst postaje važan, a slike ne služe više za primanje informacija nego obogaćuju doživljaj. Kako su slikovnice komercijalni proizvod valja obratiti pažnju na njihovu kvalitetu.

Posuđivanjem knjiga u knjižnici možete dobiti informacije o njihovoj kvaliteti. Kvaliteta slikovnice ovisi o tekstu, ilustraciji, opremi i njihovoj usklađenosti.

Tekst treba biti smislen, zanimljiv, pisan pravilnim jezikom. Ilustracije trebaju biti skladnih boja, maštovite kada obogaćuju doživljaj, a realne ukoliko pojašnjavaju neki pojam.

Važno je da slikovnica bude čvrsta, bez oštrih dijelova. Najlakše ćete prepoznati kvalitetnu slikovnicu po tome što su na naslovnici navedena imena autora i ilustratora.

Popis kvalitetenih slikovnica možete pronaći na http://www.citajmi.info/slikovnice/preporuke/

3

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.