Sport “Došao sam u Vinkovce zbog nogometa pa ostao zbog obitelji”

“Došao sam u Vinkovce zbog nogometa pa ostao zbog obitelji”

Podijeli objavu
Cvitkušić
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ivica Cvitkušić bivši je igrač vinkovačkog Dinama, odnosno današnje Cibalije, kojeg će se sjetiti svi stariji zaljubljenici u nogomet u gradu na Bosutu. Kao 23-godišnjak je stigao u tadašnji Dinamo iz istoimenog zagrebačkog kluba i odigrao dvije sezone nakon kojih se priključio Rudaru iz Prijedora, a niti tamo nije moglo bez Vinkovčana.

Dočekali su ga Mršić, Radić i Mladina, kasnije sva trojica treneri Cibalije, koji su bili dio male vinkovačke kolonije u Sloveniji. Tri sezone kasnije, ponovno se vraća u Vinkovce.

– Kao ponajbolji igrač regije, 1983. godine sam iz Gradačca otišao u zagrebački Dinamo koji je na mene ostavio definitivno najveći dojam jer nastupati za jedan od klubova tadašnje „velike četvorke“ bilo je stvarno nešto veliko. Usporedio bih to s današnjim nastupom u Ligi prvaka, započeo je priču Ivica Cvitkušić, danas

Nakon što se vratio u Vinkovce poslije epizode u Prijedoru, odigrao je još tri sezone u dresu vinkovačkog Dinama, a onda odlazi u Sloveniju. Točnije, u Kopar gdje je opet bilo jedno veliko i poznato ime. Tonko Vukušić. Međutim, Cvitkušić velike zasluge za svoju karijeru pripisuje jednom drugom, ali također velikom i poznatom imenu.

– Tamo sam proveo samo šest mjeseci prije nego sam svoj nogometni put nastavio u Švedskoj. Tonko Vukušić je bio trener, zaista dobar. Imali smo dobar i korektan odnos, a bio je vrhunski teoretičar! Ipak, meni je pokojni Vlatko Marković bio poput oca. On me i doveo u zagrebački Dinamo. Smatrao sam ga pravim autoritetom.

Po povratku iz Švedske gdje je branio boje Djurgardensa, put ga vodi ponovno u susjednu Sloveniju. Sa HIT Goricom postaje prvak, a onda se još jednom vraća u Vinkovce, ali ovaj put nastupa za Vukovar ’91 gdje je bio prvi poslijeratni kapetan. Trener je tada bio Davor Mladina. U Vukovaru se i oprostio nakon što se izborila Prva Hrvatska nogometna liga, a odmah se prihvatio i trenerskog posla te preuzima Fruškogorac iz Iloka.

Ipak, najveći uspjeh radi sa Zvijezdom iz rodnog Gradačca, svojim klubom, gdje je punih šest godina obnašao funkciju sportskog direktora. Upravo u tom periodu Zvijezda je od treće stigla do prve lige, a uspjeh je gradio zajedno s današnjim premijerom BiH Fadilom Novalićem. Više puta se nalazio i među najuspješnijim sportskim djelatnicima Bosne i Hercegovine.

– Mi smo na gostujuće utakmice znali ići i sa dvanaest autobusa, a osobne automobile ne moram niti spominjati. Na dane kada smo igrali utakmice nije bilo niti svatova, niti sahrana. Prava ludnica je vladala. Kada smo bili u Makarskoj na pripremama, odveo sam Zvijezdu na prijateljsku utakmicu protiv Cibalije. I pobijedili smo tada 1:0!

Ivica Cvitkušić danas živi u Vinkovcima gdje je još sredinom 80-ih godina upoznao svoju suprugu s kojom ima troje djece. Vodi Frankopan iz Rokovaca-Andrijaševaca i kao bivši igrač redovno prati Cibaliju i događanja oko kluba. Ako je ikako moguće, kaže, treba izbjeći kvalifikacije.

– Ja volim Cibaliju i cijenim sve koji rade u teškim uvjetima jer znam kako je to. Takva me situacija zatekla u Gradačcu.  Treba pokušati dohvatiti prvo mjesto i ako se ikako može izbjeći kvalifikacije – priča Cvitkušić i nastavlja s onim starijim vremenima

– Onaj Dinamo bio je definitivno kvalitetniji. Ali bila su to i neka druga vremena. Sa svim bivšim suigračima imam izvanredan odnos, ali posebno sam vezan uz Tunjića, Mladinu, Mršića, Radića, braću Lušić… Najbolje pamtim svoj dolazak zajedno s Davorom Čopom, Zahirovićem, Laketićem… Imali smo stvarno sjajnu ekipu.

Nogomet ovom velikom zaljubljeniku i danas ispunjava veliki dio vremena. Osim što prati Cibaliju i vodi svoj Frankopan za koji kaže da se radi o ugodnom i toplom okruženju, Ivica Cvitkušić je i stalni gost televizije OTV Valentino smještene u Brčkom. Naime, tamo ima ulogu sukomentatora u sportskoj emisiji kada su na programu utakmice reprezentacija.

Davor Mikulić/Cibalia.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.