Vijesti Vinkovci: seljaci za pregled mesa na trihinelozu platili 100 milijuna kuna

Vinkovci: seljaci za pregled mesa na trihinelozu platili 100 milijuna kuna

Podijeli objavu
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Za razliku od 1997. do 2002. godine, kada je u Vukovarsko-srijemskoj županiji na godinu bilo do 1700 svinja oboljelih od trihineloze, posljednjih godina broj svinja zaražnih tom bolesti manji je od deset, rečeno je u ponedjeljak u Vinkovcima na okruglome stolu na kojem je upozoreno da su seljaci u toj županiji za preglede uzoraka mesa na trihinelozu u posljednjih dvadeset godina platiti čak sto milijuna kuna.

“Pojavnost trihineloze na području Vukovarsko-srijemske županije prati se od 1968. godine i do 2005. godine nije prošla niti jedna godina, a da nismo imali oboljelih od trhineloze i onda se dogodila nama ta, dragocjena 2005. godina kada smo mogli konstantirati da do tada poduzimane mjere konačno daju rezultate”, kazala je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić.

Pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić naveo je kako su vukovarsko-srijemski seljaci u dvadeset godina platili čak 100 milijuna kuna za analize uzorka mesa upozorivši kako neke općine zbog nedostatka novca samo djelomice ili uopće ne provode deratizaciju, a koja je ključna u borbi protiv trihineloze. U posljednjih dvadeset godina u toj je županiji na trihinelozu pregledno više od 2,2 milijuna svinja te utvrđeno 8.447 trihineloznih trupala dok se gospodarska šteta procjenjuje na oko 17 milijuna kuna.

Cibalia.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.