Vinkovci: seljaci za pregled mesa na trihinelozu platili 100 milijuna kuna

Vinkovci: seljaci za pregled mesa na trihinelozu platili 100 milijuna kuna

Podijeli objavu

Za razliku od 1997. do 2002. godine, kada je u Vukovarsko-srijemskoj županiji na godinu bilo do 1700 svinja oboljelih od trihineloze, posljednjih godina broj svinja zaražnih tom bolesti manji je od deset, rečeno je u ponedjeljak u Vinkovcima na okruglome stolu na kojem je upozoreno da su seljaci u toj županiji za preglede uzoraka mesa na trihinelozu u posljednjih dvadeset godina platiti čak sto milijuna kuna.

“Pojavnost trihineloze na području Vukovarsko-srijemske županije prati se od 1968. godine i do 2005. godine nije prošla niti jedna godina, a da nismo imali oboljelih od trhineloze i onda se dogodila nama ta, dragocjena 2005. godina kada smo mogli konstantirati da do tada poduzimane mjere konačno daju rezultate”, kazala je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić.

Pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić naveo je kako su vukovarsko-srijemski seljaci u dvadeset godina platili čak 100 milijuna kuna za analize uzorka mesa upozorivši kako neke općine zbog nedostatka novca samo djelomice ili uopće ne provode deratizaciju, a koja je ključna u borbi protiv trihineloze. U posljednjih dvadeset godina u toj je županiji na trihinelozu pregledno više od 2,2 milijuna svinja te utvrđeno 8.447 trihineloznih trupala dok se gospodarska šteta procjenjuje na oko 17 milijuna kuna.

Cibalia.hr