Vijesti Riješenje za slavonska gospodarstva: pametni čep za gorivo

Riješenje za slavonska gospodarstva: pametni čep za gorivo

Podijeli objavu
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Daleko od Sjeverne Amerike, dva mlada poduzetnika – Igor Hristov iz Makedonije i Jurica Magoći iz Hrvatske – žele dokazati da ponekad male stvari mogu u potpunosti promijeniti svijet kakav poznajemo. U njihovu slučaju ta je stvar pametni čep za gorivo

Više od četiri milijuna tegljača u trenutku dok čitate ovaj tekst krstari cestama SAD-a i Kanade. Za 40 dana koliko su izvan parkirališta tvrtke za koju prevoze teret, u prosjeku prelaze više od 12.000 km, a vrijednost goriva koje pritom troše vrti se oko 10,000 dolara po kamionu. Bez odgovarajuće kontrole, u samo mjesec dana iz svakog se kamiona ukrade prosječno 1700 do 2000 dolara goriva.

Premda je krađe teško dokazati zbog manjka kontrole, prvoosumnjičeni za njih uglavnom su vozači, koji gorivo, dok su na putu, plaćaju službenom karticom. Ozbiljnost problema potkrepljuje podatak da se godišnji gubici nastali krađama goriva samo u Sjevernoj Americi procjenjuju na 84 milijardi dolara. Vlasnici i menadžeri prijevozničkih tvrtki svakog mjeseca gube znatna sredstva, imajući osjećaj da se njihov baca u vjetar.

Daleko od Sjeverne Amerike, ovdje na Balkanu dva mlada poduzetnika, Igor Hristov iz Makedonije i Jurica Magoći iz Hrvatske, žele dokazati da male stvari ponekad mogu u potpunosti promijeniti svijet kakav poznajemo. U njihovu slučaju ta je stvar pametni čep za gorivo iCAP1000.

Hristov i Magoći osnivali su Fueloyal Technology, makedonsko-hrvatski start-up čiji je glavni cilj je pomoći transportnim tvrtkama da se obrane od krađa goriva. Fueloyal je razvio i patentirao integrirano softversko i hardversko rješenje koje sprečava zloupotrebu goriva u transportnoj industriji.

Njihov pametni čep za provjeru količine goriva stavlja se u spremnik kako bi se vodila točna evidencija koliko je on ispunjen. Tako iCAP1000 mjeri, čuva i šalje informacije o količini goriva koja je ušla u spremnik. Rezultati svih kamiona stižu u “oblak” i transportna tvrtka može u realnom vremenu pratiti stanje spremnika svakog od svojih kamiona. Na taj bi način osigurali da je plaćeno gorivo doista završilo u rezervoaru tegljača.

Problem je globalan, a zahtjevi za suradnju pristižu nam sa svih kontinenta, ali za sada smo se odlučili da radimo samo na tržištu SAD-a i Kanade, sa 4,5 milijuna tegljača
Fueloyalov pametni čep za gorivo samostalan je ured s vlastitim napajanjem. Nije ga moguće ukloniti bez dozvole vlasnika jer mu u tom slučaju odmah šalje upozorenje.

“Jedna transportna tvrtka mjesečno za kamion troši između 5000 i 10.000 eura ili dolara dizelskog goriva (ovisno o tržištu). Prema istraživanjima, oko 15 posto tog goriva smatra se ukradenim zbog vanjskih čimbenika ili onih unutar tvrtke. Šteta (čitaj: štednja) je od 750 do 1500 eura po kamionu mjesečno. Upravo toliko prijevoznici mogu uštedjeti jer se naš proizvod u SAD-u se može iznajmiti po cijeni od 49 dolara mjesečno po kamionu”, kaže za Forbes Igor Hristov.

Projekt Fueloyal iCAP1000 započet je prije godinu dana. Igor i Jurica su prethodno radili na drugoj platformi za upravljanje voznim parkom, koja djeluje u SAD-u. Zapravo je Jurica imao ogromno poznavanje tržišta prijevoznika u toj zemlji pa su to iskoristili da projekt prvo ponude na tom tržištu.

Sljedeći korak je tržište Europske unije, koje ima 6,5 milijuna kamiona. Znali smo da potražnja za ovakvim ili sličnim proizvodom postoji odavno jer je prijevoznici dobro poznat taj problem. Zapravo, naš pametni čep razvili smo kao rezultat njihovih potreba”, rekao nam je makedonski poduzetnik.

Dodaje da je iCAP1000 razvijen u tvrtki 4Virtus.com, čiji je suvlasnik i menadžer, i ona stoji iza tehničkog rješenja pametnog čepa.

“I Jurica i ja smo poduzetnici pa suradnja uspostavljena lako. Obojica smo prepoznali ogroman međusoban potencijal za ovaj biznis”, ponosno kaže Igor.

Otkriva da na tržištu postoje slični proizvodi, ali niti jedan od njih ne rješava problem na način kao što to čini Fueloyal iCAP1000.

“Svi konkurentski proizvodi povezuju se s kamionom zbog KANBAS veze ili napajanja. Naša je prednost ta jednostavna ‘uradi sam’ instalacija. Svaki korisnik može ga sam ugraditi u spremnik za 30 sekundi. Nema dodatnog povezivanja s vozilom, sustav je samostalan i radi na baterije, najmanje tri godine, i sve obavijesti korisnik dobiva u ‘oblaku’”, objašnjava Hristov.

Ako se transportne tvrtke preplate na njihov proizvod, nema nikakve potrebe, tvrde osnivači, za pozivanjem skupog tima za instalaciju niti da se prekida rad kamiona. Instalacija pametnog čepa je laka, a nakon punjenja goriva i zatvaranja ključem čep nitko ne može ukloniti ili izvaditi gorivo iz spremnika. Kad se jednom pretplatite na Fueloyalov iCAP1000, spremni ste, s ponosom kažu Hristov i Magoći, da počnete štedjeti novac.

Hristov kaže da su prijevoznici dobro prihvatili proizvod te da nitko od njih nije rekao da im nešto takvo ne treba.

“Naš proizvod podiže među njima svijest o problemu koji globalno oštećuje tvrtke za milijarde dolara. Prodaja ide sjajno. Trenutno smo završili proizvodnju početne isporuke, a u isto vrijeme pripremamo se za početak druge proizvodnje”, dodaje on.

Prema njemu, pametni čep za gorivo treba koristiti svaka transportna tvrtka koja ima više od 2 kamiona (po mogućnosti kamioni A klase), a čiji vozači sami pune gorivo.

“Ako ste vlasnik ovakve transportne tvrtke, onda vam sigurno treba Fueloyalov pametni čep, koji trebate instalirati umjesto postojećeg na spremniku za gorivo. S ugrađenim senzorom za mjerenje protoka goriva, iCAP1000 će natjerati vozača da stavi cjelokupni iznos kupljenog goriva u spremnik i uskladiti te rezultate s računom benzinske postaje”, dodaju momci koji stoje iza projekta pametnog čepa.

Pomoću web aplikacije koja dolazi u paketu s uređajem možete kontrolirati svaki uređaj, vidjeti sve vrste različitih izvješća i analitike u vezi s troškovima goriva te pratiti navike vozača. Kako bi njihov uređaj bio lako dostupan svim transportnim tvrtkama, momci iz Fueloyala razvili su poslovni model koji omogućuje plaćanje samo mjesečne naknade za uslugu kako bi se počelo štedjeti brzo.

Da je ovo vrlo atraktivan biznis u SAD-u, govori podatak da na industriju kamionskog prijevoza otpada pet posto američkog BDP-a, a iz Fueloyala ciljaju na više od četiri milijuna tegljača, odnosno kamiona klase A.

Hristov i Magoći ne kriju da su zbog atraktivnosti projekta mnogi fondovi i institucije bili zainteresirani za ulaganje u njihov projekt, dodajući da izbor treba biti mudar te da postoji interes i sinergija s obje strane.

“Zanimljivo je da smo u jednom trenutku imali četiri različite ponude na stolu iz četiri različite zemlje te da je odluka o ulasku u partnerstvo bila teška. Ipak, smatram da smo na kraju napravili pravi izbor.

Traženje investitora i financije naporni su i ponekad sve to traje mjesecima, čak i godinama, ali moj savjet drugim start-upima je da im to ne treba biti glavna preokupacija jer na taj način gube iz fokusa ono što im stvarno treba donijeti prihod. Ako imate dobru momčad, proizvod i ideju, investitori će doći sami”, smatra Hristov.

Start-upi, dodaje, moraju pokazati da, unatoč tome što imaju minimalno održiv proizvod, imaju i vlastitu korist od tog proizvoda.

“Ove godine bili smo vrlo aktivni na tom području jer imamo projekt za koji nije bilo problematično osigurati ulaganja izvan regije. Dobili smo sredstva kao grant od akceleratora iz Europske unije, a u naš projekt investirao je i privatni poslovni anđeo”, otkriva mladi poduzetnik, ponavljajući svima koji imaju dobru ideju i kvalitetan tim da pronalaženje financijske potpore globalno nije problem.

“Situacija na Balkanu nije tako ružičasta, ali na vidiku je nekoliko aktivnosti koje bude nadu. Pojavilo se nekoliko akceleratora financiranih uz potporu EU i Svjetske banke, koji općenito financiraju projekte koji su inovativni, riskantni, ali imaju dobar tim i okupljaju jake snage oko sebe. Usto je važno da projekt ima neki rezultat i da nije samo na nivou Power point prezentacije”, završava Hristov.

Preuzeto sa: forbes.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.